Cam Yünü Boru Yalıtımı ısıtma ve soğutma maksadıyla kullanılan ekipmanların içerisinde taşınan sıvının dış ortam ısısından etkilenmemesi için yapılan uygulamaya boru izolasyonu denir. Borunun içerisindeki sıvının dış ortamlardan etkilenmemesi borunun içerisindeki ısı kaybına engel olacak ve çalışma verimliliğini artıracaktır.
Enine bağlantılar plastik bant ile yapıştırılır. Boru kısımlarının bitişleri, bitirme elemanları ile kapatılır. Bitirme elemanı bandı, bitişin etrafında sarılır ve perçin/ çivi ile sabitlenir. Bu uygulamalarda kullanılan camyünü boru biçimindeki ısı yalıtım malzemesinin dış yüzü alüminyum folyo ile kaplıdır
Peki cam yünü nedir ve ne işe yarar ?
Odin Endüstriyel Yalıtımın üretimini yaptığı “Cam Yünü Boru Yalıtımı” sizlerle.
Diğer Ürünlerimize Göz Atmak İsterseniz “www.odinyalitim.com” Adresimizi Ziyaret Edebilirsiniz.
Boru izolasyonu yapılırken ilk amaç enerji tasarrufu sağlamaktır. Enerji tasarrufu hem çevrenin hem de boruları kullanan kişilerin korunmasına yardımcı olmaktadır. Isıtma borularında yer alan boru izolasyonu, borudan geçen ısının yalıtımını ve korunmasını sağlarken ısı kaybının önüne geçmektedir.
Cam yünü avantajları nelerdir ?
Cam lifleri ıslanmaz. Ancak cam yününde lifler arasında %99 oranında hava boşlukları vardır. Dolayısıyla malzemeye direkt olarak veya indirekt olarak su gelmesi halinde bu hava boşlukları suyla dolar. Islanan cam yününün yalıtım görevini olumsuz etkiler.
Cam yünü alev alır mı?
Cam yünü, alev almaz yalıtım malzemelerinden biridir. Bu sebeple herhangi bir neden doğrultusunda cam yününün alev alması veya yanması mümkün değildir. Bu özelliği sayesinde oldukça uzun bir ömre sahip olan cam yünü, alev almadığı ve yanmadığı için de binaların yalıtımında tercih edilir. Cam yanıcı bir madde değildir.
Cam yünü ömrü ne kadardır?
Alev almaması, soğuğa ve sıcağa dayanıklı olması, paslanmaması gibi özellikler sayesinde cam yünü oldukça uzun süre kullanılabilir. Cam yünü kullanım ömrü genel olarak 25 – 35 yıl arasındadır.
Genel Bilgiler
- Yerli olarak temin edilen, inorganik hammaddelerin 1200ºC – 1250ºC’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi sonucu oluşmaktadır.
- Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve teknik özelliklerde, değişik kaplama malzemeleri ile şilte, levha, boru ve dökme şeklinde üretilebilmektedir.
- Isı yalıtım, ses yalıtımı ve akustik düzenleme ile birlikte yangın güvenliği de sağlamaktadır.
- Isı iletkenlik beyan değeri 0,031 – 0,044 W/mK arasındadır.
- Su buharı difüzyon direnç faktörü µ=1’dir.
- Kullanım sıcaklığı -50 / +250ºC aralığındadır. Bağlayıcısız camyünü ürünler 500°C’ye kadar kullanılabilmektedir. Ayrıca -200 / +400ºC aralığında kullanılan özel camyünü ürünler de üretilebilmektedir.
- Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde dahi, boyutlarında bir değişme olmaz.
- Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez.
- Higroskopik ve kapiler değildir.
- Kaplamasız camyünü ürünler TS EN 13501-1’e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.